26 юни 2002 г.

Областният управител Яни Янев прие днес извънредния и пълномощен посланик на Индонезия у нас г-н Анак Агунг Где Рака. Още за срещата ...

Уточнение за стопанисването на плажната ивица в района северно от рибарския мост - концесионери от рибарския мост до сервитутната точка под "Почивка" са "БГГ" ООД, "Камбана" ЕООД, ЕТ "Дист Димитър Атанасов" и "Фамилия" ООД. Договорите им са сключени с Министерството на регионалното развитие и благоустройстовото и включват ангажименти по осигуряване на водноспасителна дейност, медицинско обслужване, поддържане на чистотата, предоставяне на водни развлечения и др. Областна администрация не се разпорежда с отдадените на концесия плажове и няма правомощия да им налага санкции.

Заради високата влажност се отлага тържеството за начало на жътвата в Девня, което трябваше да се проведе днес от 10,30 ч. Машините не могат да влязат в калните ниви, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори".

До 8,00 ч. на 26 юни 2002 г. не е постъпвал сигнал за поражения след бурята през нощта. Отрядите на областната Гражданска защита са били в готовност да реагират веднага. В 4,20 ч. е постъпила информация от МВР - Провадия за преобърната цистерна с бира, пътуваща от Русе към морския град. Инцидентът е станал по стария път Варна- Шумен, близо до недействащото селскостопанско летище в района на Ветрино. Причината е спукана гума. Пътят е отворен със сигнализация за движение в една посока. Според изискванията на КАТ действията за отстраняване последици от пътни произшествия се правят в светлата част на деня, ако не са особено спешни. Шoфьорът на обърната цистерна с бира- Пламен Николаев, не е пострадал. Превозното средство е на "Варненско пиво". Разкачена е кабината на цистерната и се товари на камион, съобщиха от оперативния отряд на областната Гражданска защита от мястото на инцидента, където продължават спасителните работи. До 13,00-13,30 ч. се очаква да пристигне 40-тонен кран, за да се вдигне цистерната.


25 юни 2002 г.

Днес по инициатива на областния управител Яни Янев се проведе среща на екологични неправителствени организации от Варна и региона. Обсъдиха се възможностите за сътрудничество между държавната администрация и НПО в областта на разделното събиране на отпадъци, развитието на нетрадиционни форми на туризъм, предотвратяване на замърсяването с битови отпадъци на извънградски територии и горски фонд, опазване и управление на защитени територии и др. Представителите на НПО излязоха с предложение техни проекти, осъществявани съвместно с Областна администрация - Варна, да бъдат включвани в областния план за регионално развитие. Според тях, за да имат ефект, екологичните инициативи трябва да предвиждат работа с хората с цел да се създадат необходимите навици и нагласи. Областният управител запозна участниците с предложението за сътрудничество, което е отправила г-жа Дана Ржиманова, зам. министър на екологията на Чехия при визитата си във Варна. Г-н Янев също така изрази готовността си за създаване на консултативен обществен съвет по въпросите на околната среда при наличие на интерес у варненските екоорганизации.

Проверка на складовете за пестициди в целия регион бе извършена по заповед №РД-1-9200/25/ на областния управител Яни Янев. Резултатът от проверката ...

Подготвен е анализ за състоянието на потенциално опасните язовири и речни корита във Варненска област. Проверката от областната дирекция Гражданска защита е извършена от 26 април до 6 юни 2002 г. по заповед на областния управител Яни Янев. Текстът на анализа ...

Цялата процедура по договаряне и сключване на договори с наематели на плажовете във Варненска област е прозрачна, заяви областният управител Яни Янев в отговор на журналистически въпроси по повод състоянието на централния плаж и готовността за осигуряване на нормален туристически сезон. Подробности...

На 27 юни /четвъртък/ областният управител Яни Янев ще открие международния инвестиционен форум "Варна - по-добро място за инвестиции и развитие", който се провежда в резиденция "Евксиноград". Още по темата ...

Приключиха срещите с млекопроизводители и млекопреработватели от всички общини на Варненска област. Резултат ...


24 юни 2002 г.
Под ръководството на областния управител Яни Янев се проведе редовно заседание на съвета по сигурност, оглавяван от г-н Янев. Обсъдиха се въпроси по организацията и управлението на областта при кризи от военен характер, в съответствие с изискванията на нормативни документи, изготвени от Министерския съвет. Сред разискваните теми бе взаимодействието на Военното окръжие - Варна с органите на териториалните структури по отчета на мобилизацонните ресурси и наборниците. На плановото заседание съветът се запозна с дейността на община Провадия за повишаване отбранително- моблизационната подготовка и се взеха решения за подобряване на работата.

23 юни 2002 г.
100 грама решиха надпреварата по риболов между отборите на Областна администрация и Радио Варна! Подробности...

22 юни 2002 г.
"С пожелание да достигне своите творчески мечти с дръзновение, упоритост и самочувствие на достоен българин!" е посвещението, с което областният управител Яни Янев връчи награда на Марин Георгиев- младо дарование от средното училище по изкуства "Добри Христов" Церемонията се проведе в Художествената галерия "Борис Христов" на 22 юни.

ПРЕДСТОЯЩО ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА (23-28 юни):

22 юни (събота): Областният управител ще участва от 9.00 часа в откриването на X Лятна научна среща ВАРНА 2002: "Проблемът за другия: културно-художествени, антропологически и социално-психологически аспекти", с която започва десетото юбилейно издание на летните научни срещи в Международния дом на учените "Фр. Ж. Кюри" в КК "Св. св. Константин и Елена". Организатори са община Варна и БАН.

22 юни (събота): От 11.00 ч. областният управител Яни Янев ще награди с "Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти от всички епохи и региони на света" Мартин Георгиев, ученик от Средно училище по изкуствата "Добри Христов" на тържество по връчване на дипломите на зрелостниците от училището. То ще се състои в Художествената галерия "Борис Георгиев".

22 юни (събота): Областният управител Яни Янев ще присъства от 19.00 часа на коктейл на борда на УВК "Калиакра" (Морска гара Варна) по повод изпращането му за участие в Международната регата "Cutty Sark Tall Ships' Race 2002".

22 юни (събота): От 20.30 ч. областният управител Яни Янев ще присъства на откриването на международния музикален фестивал "Варненско лято" 2002 във Фестивалния и конгресен център.

23 юни (неделя). В 10.00 ч. областният управител Яни Янев ще участва в празника по случай завършване на учебната година, организиран от кмета на с. Доброплодно Ангел Ангелов за учениците от петте училища в община Ветрино. Ще се проведе състезание по спортен риболов, най-умелите въдичари ще получат за награда риболовни принадлежности.

24 юни (понеделник): От 11.00 ч. в Двореца на културата и спорта зам. областният управител Петър Кандиларов ще участва в откриването на шестото издание на Националното търговско изложение "Произведено в България". Организатори са Съюз "Произведено в България" и Бизнес център България - ЕООД.

24 юни (понеделник): В 14.00 ч. на Морска гара областният управител Яни Янев ще участва в церемонията по изпращане на баркентината "Калиакра" за участие в международната регата "Къти Сарк".

24 юни (понеделник): От 15.00 ч. областният управител Яни Янев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия началник на ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" - кап. I ранг Станко Станков. Проявата ще се проведе на плаца на Военноморското училище.

24 юни (понеделник): От 19.00 ч. областният управител Яни Янев ще присъства на откриването на дегустационна зала в комплекс "Стара Варна". "В каменната изба на тази великолепна къща времето спира... Ще чуете пет невероятни истории, докато отпивате пет уникални български вина. Тук са представени и две оригинални колекции - Картата на виното в България и картата на ракията в България." - се казва в поканата до г-н Янев от хаджи Ламбрин Сотиров.

25 юни (вторник): Областният управител Яни Янев ще почете юбилея на актьора Димитър Хаджиянев. Честването е от 19,00 ч. в Драматичния театър "Ст. Бъчваров" с представяне на книгата на Хаджиянев "Като шишенца от парфюм". Областният управител ще дари талантливия творец с икона на патрона му- Св. Димитър.

25 юни (вторник): От 10.00 ч. ще се проведе заседание на Постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. ТЕМИТЕ: "Анализ на наличните водни запаси в язовирите и резервните водоизточници на територията на Варненска област" и "Препарати за растителна защита". ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА е от 12,00 ч. в ситуационния център.

26 юни (сряда): Зам. областният управител Никола Николов ще присъства на церемония за начало на жътвата, организирана в Девня от земеделската кооперация и областната дирекция "Земеделие и гори". Участниците в тържеството се събират между 10,00 и 10,15 ч. пред сградата на община Девня, за да отидат заедно до житния блок.

26 юни (сряда): От 15.00 ч. областният управител Яни Янев ще приеме извънредния и пълномощен посланик на Индонезия в България Анак Агунг Где Рака. Г-н Рака е магистър по право на университета Бравиджайа в гр. Маланг, Индонезия. Професионалната му кариера започва в консулските служби в Сидни и Хонг-конг. В годините 1992-1994 е бил директор на социално-културното бюро и генерален директор на своята страна за АСЕАН. От 1994 до 1997 е заместник-ръководител на мисията на Индонезия в Пекин. От 1998 г. е секретар на Генералния инспекторат на индонезийското външно министерство. Посланик в България е от 23 юни 2000 г. Женен, с две деца.

27 юни (четвъртък): В 11.30 ч. областният управител Яни Янев ще открие международния икономически форум "Варна - по-добро място за инвестиции и развитие", организиран от Международна бизнес група и Областна администрация - Варна.

27 юни (четвъртък): В 16.30 ч. областният управител Яни Янев ще присъства на церемонията по откриването на паметник по случай 1700 години от покръстването на арменския народ. Паметникът ще открие негово светейшество Карекин Втори, католикос на Арменската църква.


21 юни 2002 г.
Областният управител Яни Янев изпраща до трима министри предложения за преодоляване последиците от градушката, изсипала се над региона на 8 юни 2002 г. Със заповед № РД-1-7706/224/ от 13 юни областният управител определи комисия за извършване на проверка в засегнатите общини и изготвяне оценка на щетите върху селскостопанските култури. С транспорт, осигурен от Областна администрация, експерти от Районната служба по растителна защита, държавната администрация, Гражданска защита, областната дирекция "Земеделие и гори", ДЗИ и група "Агрометеорология" към НИМХ обходи общините между 14 и 17 юни. Протокол с констатациите е предоставен на областния управител Яни Янев. Комисията оценява последиците от градушката за Варненска област като природно бедствие за земеделските производители и предлага: 1/Разсрочване на данъчните задължения и задълженията към НОИ, 2/Включване на Варненска област в националната система за борба с градушки, 3/Създаване на национален компенсационен фонд за преодоляване последствията от природни бедствия върху земеделските култури. Тези 3 проектопредложения ще стигнат до министрите Неждет Моллов, Мехмед Дикме и Милен Велчев. След градушката във Варненска област са засегнати общо 87660 дка пшеница, 39070 дка ечемик, 33020 дка царевица, 45380 дка слънчоглед, 16240 дка трайни насаждения и 1630 дка зeлeнчуци, сочат данни от протокола, съставен след огледите на място. Най-големи площи с пшеница са пострадали в община Провадия- 33000 дка и в община Аврен- 29000 дка. Пак в тези общини са най-засегнатите участъци с царевица и слънчоглед. В Провадия- 18500 дка царевица и 30000 дка слънчоглед, в Аврен- по 7500 дка царевица и слънчоглед. 11000 дка лозя са ударени от градушката в община Варна. Близо половината от засетия в община Девня кориандър- 500 дка, е пострадал. 500 дка са поразените площи с ябълки в община Долни чифлик. Оценката на щетите е в проценти- от 25 % до 100 %. На повечето места преобладават щети между 25 % и 75 %. Добивите от пролетни и есенни култури може да намалеят, а трайните насаждения да понесат вреди за по-дълъг период, е мнението на комисията. Реакцията трябва да бъде бърза и с нея да се търси облекчаване на земеделските стопани при взаимоотношенията им с финансиращите институции, е мнението на областния управител Яни Янев.

20 юни 2002 г.
92-годишният Кирил Атанасов- най-възрастният жител, бе сред белославци, събрали се за откриване на информационен център в общината на 20 юни. С приветствия към множеството се обърнаха посланикът на САЩ Джеймс Пардю, кметът Емил Дичев и областният управител Яни Янев. Направеното в Белослав е пример от модела, който държавната администрация ще прилага в рамките на електронното правителство и гаранция за прозрачност и пресичане на корупцията, заяви г-н Янев, пожелавайки "На добър час!" на модерната форма за обслужване на белославци. Посланикът на САЩ разгледа информационния център и се запозна с намеренията на кметския екип за разширяване на дейността вбъдеще чрез включване в системата и на съставните кметства Страшимирово, Езерово и Разделна. Кметът Емил Дичев дари госта със стъклена ваза с филигранно изображение на Богородица с младенеца, изработена от фирма "Инхом". Центърът за информация и обслужване има 4 работни места и предлага пълен достъп до услугите, предоставяни от общината с точни подробности за условията, сроковете и отговарящите за спазването им. Центърът ще обслужва белославци, които според данни от последното преброяване са над 8500 души. Жителите на цялата общита са около 11000. На сбогуване с гостите белославци изразиха задоволство от придобивката и поканиха посланика да им гостува пак.

19 юни 2002 г.

Областният управител Яни Янев ще награди с "Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти от всички епохи и региони на света" Мартин Георгиев, ученик от Средно училище по изкуствата "Добри Христов" на церемонията по връчване на дипломите на зрелостниците от училището. Тържеството ще се състои на 22 юни 2002г. (СЪБОТА) от 11.00 часа в Художествената галерия "Борис Георгиев". Изборът за специалното отличие на младия талант е обусловен както от отличния му успех в дипломата за завършено средно образование, така и от спечелените от него над 15 национални и международни награди на музикални конкурси. Мартин Георгиев се изявява едновременно като инструменталист на ударни инструменти и като композитор и диригент. С едно от последните си произведения "Концерт за вибрафон и маримба, и струнен оркестър" той ще участва на 12 юли в Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2002. С любезното съдействие на директора на СУИ "Добри Христов" Марко Добрев Ви предоставяме с незначителни съкращения автобиографията на Мартин Георгиев.

На 23 юни (НЕДЕЛЯ) в 10.00 часа областният управител Яни Янев ще пусне въдица във водите на язовир Доброплодно (община Ветрино). Инициативата е част от идеята на кмета на с. Доброплодно Ангел Ангелов да организира съвместен празник на учениците от цялата община по случай завършване на учебната година. За целта са поканени учениците от петте училища в община Ветрино, а областният управител е дал съгласието си да бъде патрон. Празникът ще се състои в състезание по спортен риболов, като най-вещите в риболовното изкуство ще получат награди, които за да се спази всеобщата атмосфера ще представляват риболовни принадлежности.


17 юни 2002 г.

Зам. областният управител Александър Фарашев ще участва на 18 юни (УТРЕ) от 14 часа на първото заседание на Съвета за европейска комуникация, което ще се проведе в сградата на МВнР. Съветът е създаден с ПМС Nо 93 от 30 април 2002г. и изпълнява ролята на орган по стратегическо планиране, мониторинг и оценка на изпълнението на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на РБългария в ЕС. Основните точки в предварителния дневен ред са определяне на състава на работните комисии, отчет за изпълнението на Работната програма за първата половина на 2002г. и представяне на актуализирания план за действие за втората половина на 2002г. Сред поканените са министърът на външните работи Соломон Паси, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, зам. министри от Кабинета, представители на синдикатите, областни управители и представители на неправителствените организации.

Във връзка с поетия пред обществеността ангажимент за контрол върху строителните дейности на КК "Златни пясъци" областният управител Яни Янев на няколко пъти посети курортния комплекс и проследи отблизо спазването на заявеното от собствениците на хотели спиране на строителството в срока, указан в заповедта на кмета на община Варна - 15 юни. Установено е, че след срещата, проведена при областния управител на 17 май, е започнало изчистване на микросметищата в комплекса и строителните отпадъци се изнасят по график до сметището в с. Въглен. По отношение на ВиК-инфраструктурата вече са монтирани помпените инсталации, очаква се днес да бъдат поставени електрическите захранващи табла. Утре се предвижда да бъдат направени водни проби, след което колекторът окончателно ще бъде пуснат в експлоатация. Г-н Янев е разговарял на два пъти с министъра на вътрешните работи Георги Петканов и главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов във връзка с възможността за създаване на пожарникарен екип, който да отговаря специално за пожарната безопасност на комплекса. От ръководството на "Златни пясъци" заявиха, че разполагат с пожарен автомобил, а МВР се ангажира да осигури необходимия човешки състав. През почивните дни (15 и 16 юни) отново е направена проверка на състоянието на строителните и товаро-разтоварните дейности в КК "Златни пясъци". Зам. областният управител Никола Николов е констатирал, че в част от хотелите продължават да се извършват довършителни, а в три от тях - и активни строителни работи. Конкретни мерки за противодействие могат да се очакват от компетентните за това органи.

Областният управител Яни Янев се срещна с варненските корабостроители във връзка със започналите днес протестни действия. На срещата присъства Марин Стойчев, председател на КНСБ към Варненска корабостроителница, кап. Гено Генов, директор на БМФ, депутатите от парламентарната група на НДСВ Стефан Минков и Анелия Атанасова и представители на корабостроителите. Изтъкнати бяха основните причини за спонтанния протест, а именно неизплатените заплати и липсата на ясна визия за бъдещето на корабостроителницата. Областният управител заяви, че отстъпление в позицията му за ускоряване на процедурите по възстановяване работата на корабостроителницата, изразена на последната среща с корабостроителите няма. Все още обаче съществуват обективни пречки това да се случи. Основният проблем са отказът на синдиците да подпишат платежното нареждане за изплащане заплатите на работниците и отказът да подпишат протоколите за приемане и предаване на активите на БМФ. В тази връзка кап. Генов заяви, че ще сезира съдебната инстанция след всяко неправомерно действие от страна на синдиците, а г-н Янев уточни, че въпреки опитите си да се срещне през изминалата седмица с тях, те не са се отзовали. Поради тази причина той е запознал лично вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев, който е обещал да съдейства. "Важно е да разберете, че не палатките на протестиращите, а нашето съзнание и поетите към тях ангажименти са тези, които активират усилията ни за решаване на проблема", апелира областният управител към стачкуващите корабостроители. На този апел г-н Стойчев отговори, че ще запознае стачкуващите с резултатите от срещата, от която той изрази задоволството си, но поясни, че напрежението вече е стигнало до връхната си точка и само отговорът на въпросите кога работниците ще получат заплатите си и какво ще стане с Варненска корабостроителница може да успокои страстите. Той обаче заяви, че е доволен от действията на областния управител и депутатите от НДСВ в тази насока и очаква скорошно разрешение на казуса.

Пресконференция на ръководството на хандбален клуб "Локомотив" Варна - поводът е спечелването на купата на държавния шампионат по хандбал за 2002 г. Началният час е 11.30 часа на 18 юни (вторник), а мястото - VIP-залата на спортен комплекс "Черно море".


ПРЕДСТОЯЩО ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА (17 - 23 юни) :

18 юни (ВТОРНИК): Областният управител Яни Янев и зам. областният управител Никола Николов ще участват в дискусионен форум "Новата политика в регионалното развитие", който ще се проведе в х-л "Принцес", София. Организатори са Фондацията за реформа в местното самоуправление, МРРБ и Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство към НС. Основната цел на форума е да се стимулира професионална дискусия за необходимите промени в регионалната политика и конкретните предложения за нов Закон за регионалното развитие, като се отчетат мненията на регионалните структури и препоръките в Редовния доклад на ЕК за напредъка на България в процеса на присъединяване към ЕС.

19 юни /СРЯДА/: Областният управител Яни Янев ще бъде домакин на среща, организирана по инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев. Сред участниците ще бъдат областните управители, представители на областните и общинските администрации, браншови и неправителствени организации, бизнес средите и медиите от Североизточния район за планиране. Целта на срещата е да се представи и обсъди политиката на министерството и да се дискутират проблеми на територията на областите и общините в региона. Програма на срещата...

19 юни (СРЯДА): Областният управител Яни Янев ще присъства от 11.00 часа на откриването на почетно консулство на Кралство Швеция във Варна. Консулската област ще включва областите Варна, Шумен, Добрич и Бургас.

19 юни (СРЯДА): Областният управител Яни Янев ще присъства от 19.00 часа на коктейл по повод смяната на началника на Главния щаб на ВМС и назначаването на вицеадмирал Петров на длъжността първи зам. началник на ГЩ на БА.

20 юни (ЧЕТВЪРТЪК): Областният управител Яни Янев ще участва от 16.00 часа в Дебата за бъдещето на европейската интеграция и идеята за създаване на европейска конституция, който се явява заключителен за провеждащото се от 13 до 20 юни Лятно училище по европейско право. То се организира и провежда от Института по публична администрация и европейска интеграция с подкрепата на Програма ФАР и посолството на Република Франция. Участници са държавни служители от централната администрация, които имат отношение към законодателния процес в България и процеса на оценяване степента на съответствие с правото на ЕС. Целта на обучението е да бъдат систематизирани общите познания на държавните служители в областта на правото на ЕС и да се повишат професионалните им умения в процеса на хармонизиране на българското законодателство с европейското acquis communautaire. Лектори са изтъкнати преподаватели и експерти по правото на Общността от Германия, Австрия, Франция и България. След приключване на дебата участниците ще получат удостоверения за участие от министъра на държавната администрация Димитър Калчев.

20 юни (ЧЕТВЪРТЪК): В 15.00 часа Н.П. Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България, и Емил Дичев, кмет на община Белослав, ще прережат лентата на нов Център за информация и обслужване на гражданите в общината. Сред присъстващите ще бъдат областният управител Яни Янев, Дебра Макфарланд, директор на Американската агенция за международно развитие, Надале Лий, началник отдел "Демокрация" и Кирил Киряков, съветник по местното самоуправление в агенцията, Гинка Капитанова, изпълнителен директор на Фондацията за реформа в местното самоуправление, представители на бизнес средите от региона. Информационният център, финансиран от Американската агенция за международно развитие, е изграден с помощта на Фондация за реформа в местното самоуправление в рамките на програма "Подобряване обслужването на гражданите". Приемът и обработката на документацията, заявяването и получаването на административни услуги от гражданите ще се извършва със съдействието на четирима специалисти. Връзката между центъра и специализираните отдели на администрацията ще се осигурява с помощта на компютъризирана система. Предвижда се възможност в бъдеще центърът да бъде свързан и с кметствата от общината посредством интернет-връзка, съобщи кметът Емил Дичев.


15 юни 2002 г.
Завършила е операцията по освобождаване на осмо кейово място на Пристанище Варна, гласи телефаксно съобщение, получено от оперативния дежурен в Областна администрация. Директорът на пристанището Данаил Папазов- председател на постоянната комисия за защита при бедствия, аварии и катастрофи в предприятието, съобщава, че освобождаването на двата крана е приключено на 14 юни и е извършен водолазен оглед на акваторията. При огледа не са констатирани елементи от крановете, останали на дъното. Другите щети от стихийното бедствие на 8 юни 2002 г. са все още в процес на отстраняване, което не пречи на нормалната работа на пристанището. Информацията е изпратена и до ПКЗНАБАК при Министерството на транспорта и съобщенията и чрез областната Гражданска защита до министър Неждет Моллов.

11 юни 2002 г.

Във връзка с писмо на министъра на земеделието и горите от 31.05.2002 г. областният управител Яни Янев разпореди на кметовете на общини да съдействат за извършване на проверка по веригата млекопроизводител -млекосъбирателен пункт - млекопреработвателно предприятие. Целта на проверката е установяване състоянието на млечния сектор: констатиране на нерегламентирани млекосъбирателни пунктове и млекопреработвателни предприятия, спазване на ветеринарно-санитарните и санитарните изисквания при добив, изкупуване и преработка на сурово мляко, наличие на сключени договори, начин на заплащане. Съгласно Заповед № РД 09-360 от 27.05.2002 г. на министъра на земеделието и горите в се създават областни комисии, които да извършат проверките. В тях са включени представители на областната дирекция "Земеделие и гори", ДВСК на областно ниво, ХЕИ, Комисията по търговия и защита на потребителите, Федерацията на потребителите, данъчни инспектори, представители на браншовите организации. За резултатите от извършените проверки председалите на областните комисии трябва да представят обобщени доклади и справки до министъра на земеделието и горите в срок до 20.06.2002 г.

Във връзка с телекс №7755 (получен в 12.30 часа при дежурен в Областния съвет по сигурност - Варна) дирекция "Гражданска защита" Варна предупреждава, че се очаква краткотрайно усилване на вятъра от северозапад - скорост от 12 до 14 м/сек. съпроводен с валежи от дъжд и гръмотевици. Вълнение на морето - от 1 до 3 бала, в открито море - до 7 бала. Специалистите от Гражданска защита - Варна апелират към гражданите да бъдат внимателни по отношение на падащи дървета и изпочупени прозорци!

За трета поредна година еврейските общности от Европа правят ден на открити врати, съобщиха от организацията на евреите в България "Шалом"- Варна. Тази година на 16 юни /и на други близки дати/ "отварят врати" евреите от Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Великобритания, Унгария, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Турция, Украйна и България. Европейският ден на еврейската култура- 16 юни, ще бъде свързан с прояви във Варна, София, Пловдив, Бургас, Шумен, Плевен, Русе и други български градове. В досегашните приятелски срещи посетителите на музеи, синагоги и архиви са се запознали с традициите на юдаизма, с исторически и архитектурни паметници, били са участници в изложби, конференции и концерти. На 15 юни /събота/ във Варна ще има концерт под наслов "Шалом и приятели". Той ще започне в 18,00 ч. в Художествената галерия на ул. "Л. Каравелов" 1, съобщиха организаторите - Шалом- Варна и еврейската женска организация "Вицо"- Варна. Участие ще вземат Адриана Йорданова- сопран, Бисер Георгиев- бас, Дария Йовчева- пиано, Костадинка Николова- сопран, танцовият ансамбъл "Гаяне Марашлян", трио "Кинор" в състав Майер Франк- пиано, Йосиф Радионов- цигулка, Анатоли Кръстев- виолончело, и смесен хор "Лидия Душек" с диригент Анелия Събева. На рояла са Жанета Бенун и Катя Христоманова. Всички варненци и гости на града са добре дошли, заявиха организаторите.


10 юни 2002 г.

Областният управител Яни Янев ще вземе участие на 20 юни от 16.00 часа в Дебата за бъдещето на европейската интеграция и идеята за създаване на европейска конституция, с който официално ще се закрие Лятното училище по европейско право. То ще се проведе от 13 до 20 юни в гр. Варна, Творчески дом на БАН, спирка "Журналист". Участници в семинара са държавни служители от централната администрация, които имат отношение към законодателния процес в България и процеса на оценяване на степента на съответствие с правото на ЕС. След приключването на дебата те ще получат удостоверения за участие лично от министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Покани за участие в дебата са отправени към г-н Димитрис Куркулас - председател на Делегацията на Европейската комисия в България, г-жа Меглена Кунева - министър по европейските въпроси и г-н Яни Янев - областен управител на област Варна. Лятното училище се организира и провежда от Института по публична администрация и европейска интеграция с подкрепата на Програма Фар и посолството на Република Франция. Целта на обучението е да бъдат систематизирани общите познания на държавните служители в областта на правото на ЕС и да се повишат професионалните им умения в процеса на хармонизиране на българското законодателство с европейското acquis communautaire. Програма на Лятното училище...

Анализ за развитието на вътрешноболничната инфекция в интензивното неонатологично отделение на специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение- Варна бе предоставен на областния управител Яни Янев на 10 юни. Пълният текст...

Възстановено е електрозахранването в цялата Варненска област, по данни на оперативния дежурен в Областна администрация от 9,00 ч. Рано сутринта на 10 юни по сигнал от ул. "Ст. Стамболов" екип от областната Гражданска защита е започнал работа по отстраняване на клони, пречещи на движението. Напълно е завършена дейността за осовобождаване на терена около работилница на територията на Военноморска база - Варна, съобщи полк. Митко Георгиев, оглавяващ областната Гражданска защита. При бурята в края на миналата седмица във ВМБ паднала грамадна топола, дълга над 50 метра и със ствол повече от 2 метра. Отрядът "Аварийно спасителни дейности" на Гражданска защита с помощта на кран и моторни резачки отстранил огромната дървесна маса, стоварена върху работилницата и разчистил напълно терена. Поражения и материални последици няма.


9 юни 2002 г.
По информация на оперативния дежурен в Областна администрация днес сутринта е липсвало електрозахранване в селата Приселци, Бенковски, Добри дол и Китка. Към 10,30 часа то е било възстановено по мрежата-високо напрежение. Без ток към момента остават части от селата Приселци и Добри дол като работата по отстраняване на повредите продължава. В региона на Аврен вчера в резултат на градушката са счупени много стъкла на сгради. Екипите на пристанище - Варна все още не са извадили двата съборени крана.

8 юни 2002 г.
Днес в 14,02 часа в резултат на ураганен вятър със скорост 45-47 м/сек, във водата са съборени два ел. крана с товаропоподемност 5 тона на кейово място 8 на пристанище Варна - Изток. Не е нарушен производствения процес, но е затруднено маневрирането във втори басейн на пристанището. В момента специалисти установяват щетите, а плаващ кран изважда съоръженията от водата. Директорът на областната служба Гражданска защита полк. Митко Георгиев съобщи, че екипи на Гражданска защита вече са на мястото на инцидента. Жертви и пострадали няма. Всички пътища в областта са проходими.

ПРЕДСТОЯЩО ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА (10 - 16 юни) :

10 юни /ПОНЕДЕЛНИК/: В 11,00 ч. в заседателната зала на Областна администрация областния управител Яни Янев ще даде изявление по темата Централен плаж- Варна.

10 юни /ПОНЕДЕЛНИК/: Областният управител Яни Янев ще участва в церемонията по откриване на "Млад огнеборец" 2002. Третите републикански състезания за младежи започват в 10,00 ч. на стадион "Тича". В надпреварата участват 28 младежки отбора- първенци от регионални областни състезания. Организатори са Националната служба Пожарна и аварийна безопасност към МВР и Министерството на образованието и науката под егида на министъра на труда и социалната политика Лидия Шулева. Програмата на "Млад огнеборец" 2002 включва - на 10 юни във Варна- на стадион "Тича"- 10,00 ч. - официално откриване, 11,30 ч. - пресконференция. Пак на 10 юни на стадион "Албена" 2 в Оброчище от 15,00 ч. е първата състезателна дисциплина - 400 м щафета с препятствия. На 11 юни на стадион "Албена" 2 в Оброчище от 10,00 ч. е надпреварата по "Бойно разгръщане на състезателна пътека", в 18,00 ч. е тържественото закрививане и награждаването.

11 юни /ВТОРНИК/: Областният управител Яни Янев ще приеме Н.П. извънредния и пълномощен посланик на Чешката република у нас Петр Докладал в 10,30 ч. На срещата ще присъства и зам. министърът на еколoгията на Чехия г-жа Дана Ржиманова, а също и търговският аташе Петр Вавра. Г-н Докладал прави първата си официална визита при областния управител на Варна. Н. П. Докладал е завършил Московския държавен университет, специалност международни отношения, има магистърска степен от факултета по журналистика и специализация по медии/комуникации, световна история, френски език и политология. Защитил е магистърска степен по журналистика в Карловия университет в Прага. Дипломатическата му кариера е преминала през мисиите на Чехия във Виетнам и Канада. Владее френски, английски и руски език. Посланик е у нас от месец октомври 2001 г.

11 юни /ВТОРНИК/: От 17,30 ч. областният управител Яни Янев ще присъства на откриване на изложбата "Чехия в двадесет и първи век" във ФКЦ.

12 юни /СРЯДА/: Областният управител Яни Янев ще присъства на церемония за отбелязване националния празник на Руската федерация в посолството на Русия в София по покана на Н.П. извънредния и пълномощен посланик Владимир Титов. Като перспективен начин за задълбочаване на двустранните отношения определя г-н Янев установяването на междурегионални връзки. Той ще запознае посланик Титов с направеното по подписания през януари 2001 г. протокол за сътрудничество между Варненска област и администрацията на Санкт Петербург, както и с успешното сътрудничество с Генералното консулство на Руската федерация във Варна.


7 юни 2002 г.

Областният управител Яни Янев се информира лично за епидемичното заболяване на новородени деца, приети в Акушеро-гинекологичната болница. Г-н Янев изрази голяма тревога за смъртта на 5 от болните новородени и веднага проведе разговори с директорите на ХЕИ и АГ. Областният управител помоли да му бъде предоставена цялата информация по случилото се, за предприетите профилактични мерки и състоянието на останалите новородени, за които се предполага, че са заразени. Д-р Христов- директор на АГ болницата, увери областния управител, че са взети всички мерки за овладяване на ситуацията и съобщи, че подробният доклад за вътрешноболничната инфекция се подготвя. За точността му се събирали всички данни, които ще помогнат случаят да бъде изяснен. Областният управител ще се информира постоянно за случая, засегнал новородени от Варненска област и Североизточния регион. Информация от директора на ХЕИ Д-р Ангелов - 7 юни 2002 г., 15,40 ч. : "Касае се за епидемично свързани заболявания при 9 деца, родени в периода от 12 до 31 май 2002 г. в различни населени места на областта и региона, приети в отделението като недоносени. Първите клинични прояви са регистрирани на 1 юни 2002 г.- температура, увеличен черен дроб, метаболитна ацидоза, промени в кръвната картина. От 3 юни 2002 г. при 5 от децата се появяват и диарични изхождения. Починали са 5 деца, съответно- на 2 юни 2002 г.- 2 деца, на 3 юни 2002 г.- 2 деца и на 4 юни 2002 г.- 1 дете. Информация по случая е подадена в ХЕИ Варна на 3 юни 2002 г. и незабавно е започнато епидемиологично проучване. Взети са материали за изследване от деца, персонал, храни, вода, лекарствани средства и разтвори и от околна среда. Разпоредени са спешни противоепидемични мерки за ограничаване на взрива. Интензивното отделение е затворено, като за лечение и наблюдение в него са оставени 6 деца. Към момента при едно от тях има изразена клиника в средно тежка степен. Разкрит е нов интензивен сектор на друг етаж на болничното заведение, обслужван от нов медицински персонал. На 5 юни 2002 г. Министерството на здравеопазването изпрати екип от специалисти по неонатология и епидемиология за проучване на взрива и оказване помощ на място. Предварителните резултати от микробиологичните изследвания сочат като вероятен причинител непатогенна ешеерихия коли. Всички деца в отделението са от групата на високорисковите новородени- с различна степен на недоносеност и незрелост, тегло от 1100 до 1900 грама, като част от тях са родени извън болнични заведения, в лоши санитарни условия. Посочените обстоятелства са благоприятствали възникването, тежкото протичане и смъртния изход при петте деца. Епидемиологичното проучване продължава, очакват се и окончателните резултати от микробиологичните изследвания."

Одобрени са предложения на общини от Варненска област за включване в проект "Общински пътища за достъп до места с туристически интерес" по програма ФАР - Икономическо и социално сближаване. Целта е да се промоцират обекти, които предлагат разработен туристически продукт, но не попадат в обичайните маршрути. Стойността на проекта, в който ще бъдат включени 28 обекта от цялата страна, е 10 милиона евро. На територията на Варненска област със средства по него ще бъдат обновени пътните отсечки Виница - Аладжа манастир с дължина 8500 м, Провадия - Добрина - Манастир (4600 м) и отклонението за устието на Камчия (8700 м). До 30 септември 2002 г. консултанти от "Хайдер" трябва да приключат с проектните проучвания, след което ще бъде възложена обществена поръчка за изпълнение.

В поздравление на областния управител Яни Янев до организаторите и участниците на "Аспарухово пее и танцува" и до читалище "Просвета", които празнуват на 8 юни, се казва: "Приветствам Ви с двойния празник по случай 75-годишнината от основаването на читалище "Просвета" и самобитния фестивал "Аспарухово пее и танцува", който съчетава в едно неделимо цяло културните традиции с образователното начало. На Вас, просветни деятели, пожелавам още дълги години да разпалвате жаждата за знания и да определяте вярната посока за обогатяване на духовността и общественото съзнание. А на Вас, жители на район "Аспарухово", желая незабравими мигове в тазгодишното издание на "Аспарухово пее и танцува", за да се превърнете в част от националната памет!"

Съборът за празника на Аксаково започва в 10,00 на 8 юни /СЪБОТА/ в местността Батова. На откритата естрада ще се изявят 35 участници от 13 села на общината. 15 са танцовите и певчески колективи, за индивидуално участие са се записали 20 местни таланти. Около 4 часа ще продължат песните и свирните на Батова, ще има скари, люлки и сергии. Събора ще открие кметът на община Аксаково, по чиято инициатива след почти десетилетно прекъсване празникът се възобнови преди 3 години. Инж. Атанас Стоилов ще връчи и специални грамоти на всичките 35 участници в богатата програма. От община Аксаково споделят убеждението, че на празник всички трябва да са доволни и няма да определят най-добри сред по-добрите изпълнители.


6 юни 2002 г.
Зам. министърът на туризма Димитър Хаджиниколов проведе работна среща с областния управител на Варна Яни Янев, представители на област Добрич, МВР, МРРБ, Министерство на финансите, кметове на общини от Варненска и Добричка област, граничната полицейска служба, инфраструктурни предприятия, туристически съвети и браншови организации. Домакин бе курортът "Албена"- хотел "Вита парк". Не сме се събрали на рапорт, търсим добро взаимодействие на всички, за които туризмът е поминък и перспектива, заяви зам. министър Димитър Хаджиниколов в края на срещата за обсъждане готовността за лято'2002 по Северното черноморие. Пълният текст...

5 юни 2002 г.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ за готовността на Северното Черноморие за сезон лято'2002 се организира от Министерството на икономиката на 6 юни (ЧЕТВЪРТЪК) от 13.00 часа в КК "Албена", х-л "Вита парк". Предсезонните срещи се организират с участие на областни управители, кметове, директори на РДВР, ВИК, енергоснабдителни, пътни дружества, болнични заведения и шефове на туристически фирми и представители на браншови туристически камари от областта на туризма.

Отношението ни към околната среда означава взаимно уважение един към друг и е част от непреходните морални ценности, заяви областният управител Яни Янев на среща за отчитане резултати от енергоспестяващата инициатива "Хайде на бас!". На 19 февруари областният управител и млади хора от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие сключиха облог, че ще се осигури 4 % по-нисък разход на енергия в 4 детски заведения във Варна. В Международния ден на околната среда ОЦОСУР и подкрепилите идеята от фондация "Мейдей" и Сдружение за земята отчетоха, че са спестени 13,13 %. Присъстваха и представители на детските заведения, където се изпълняват условията по облога. Областният управител съобщи, че в администрацията вече са уплътнени всички врати и прозорци, пестят се вода и електроенергия. А на 5 юни, както и в много други дни, когато програмата позволява, г-н Янев върви пеша до "Преслав" 26. Екологичното мислене се възпитава в най-ранна възраст, е мнението на областния управител, който сподели, че на 4 години и половина е обходил с родителите си старопланинските върхове, а в юношеството е имал сертификата "Опознай родината, за да я обикнеш" за посетени 100 национални туристически обекта. Приветствам намерението на ОЦОСУР да работи с най-младите, но мисля, че и по-големите имат необходимост от екологично възпитание, заяви областният управител. Той прие да стане патрон на инициатива за надпревара между варненските училища за енергоспестяване. Наградата ще е 1000 лева и ще се присъди след едногодишен мониторинг, чието начало съвпада с 15 септември. Г-н Янев получи от младежите от ОЦОСУР колаж за етапите на облога "Хайде на бас!". Неговият подарък бе стихотворение от непубликувана сбирка. Поне от 20 години ме вълнува темата Природа, стиховете сме създавали с мой приятел- Александър Чакъров, и сега са вече събрани в два авторски цикъла- "Зеленият бунт" и "Екология на душата", сподели областният управител и прочете "Зеленият бунт" на съавтора си.

Във връзка с откриването на сезон лято'2002 и необходимостта от обезопасяване на водните площи, прилежащи към морските плажове, осигуряване на водно-спасителна дейност и медицинско обслужване на посетителите на плажовете, извършване на санитарно-хигиенното им поддържане, министърът на регионалното развитие и благоустройството е дал изрични указания с писмо No 90-04-270 от 5 март 2002 г. на областния управител на Варненска област. С тях го е упълномощил "да отговаря за опазването и защитата на намиращите се на територията на областта морски плажове - обекти на изключителна държавна собственост, с изключение на тези, които са дадени на концесия или по силата на законова разпоредба, както и да осъществява непрекъснат контрол по отношение начина на ползването на всички морски плажове на територията на областта, за морските плажове, които не са предоставени на концесия или се ползват по силата на закона. С указанията е възложено на областния управител чрез преки преговори да сключи договори за осигуряване на водноспасителна дейност и дейностите по обезопасяване на водните площи, прилежащи към тях, както и дейностите, свързани с медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддръжане на плажовете". В изпълнение на указанията на министъра на регионалното развитие е благоустройството и с оглед прозрачност на процедурата по сключването на договорите със заповед Nо РД-1-7706 (96) от 30 април 2002 г. на областния управител е определена комисия, която да извърши процедура по подбор на кандидати (физически или юридически лица, регистрирани като търговци), с които да се сключат договори за гореизброените дейности по морските плажове. Критериите, които са определени в заповедта при наличие на повече от един кандидат са: опит в подобен род дейности, инвестиции за подобряване състоянието на морския плаж, график за сметосъбиране и почистване на плажа. За провеждането на процедурата са публикувани обяви в един централен и един местен всекидневник. За централния плаж на град Варна са подали документи трима кандидати, между които не е "Лазурен бряг - 91" ЕООД - Варна. Комисията е предложила сключване на договор с кандидата, който е представил доказателства, че през летния сезон на 1997 г. е стопанисвал морски плаж и предлага най-добри инвестиционни намерения. След решението на комисията е установено от община Варна, че предложеният кандидат извършва незаконно строителство на плажната ивица, като по тази причина договор към настоящия момент с него не е сключен. На 13 май 2002 г. в Областна администрация - Варна е постъпило възражение от "Лазурен бряг - 91" ЕООД, в което се твърди, че дружеството, по силата на универсално правоприемство е придобило правото на собственост върху сградите и крайбрежната плажна ивица на Централен плаж - Варна, като ги е включило като апортна вноска в капитала си. "Лазурен бряг - 91" ЕООД е подало молба до МРРБ за предоставяне на концесия на Централен плаж - Варна, като впоследствие с писмо от 15 май 2001 г. до Министерство на икономиката и МРРБ "се отказва от конценсионните права върху крайбрежната плажна ивица - градски плаж Варна-централен и градски плаж - Аспарухово". Съгласно парграф 3, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за концесиите, търговските дружества, чиито дялове са собственост на държавата, като държавата е едноличен собственик на капитала, ползващи обекти, подлежащи на концесиониране могат да придобиват с решение на Министерски съвет право на ползвне върху обекти, публична държавна собственост без концесия, ако обектите са разположени в района на дружеството. За да могат "Лазурен бряг - 91" ЕООД да осъществяват права върху крайбрежната плажна ивица, са били длъжни да ги заявят в тримесечен срок от влизане в сила на Закона за концесиите пред Министерски съвет, като с изтичане на този срок незаявените права се смятат за погасени - параграф 3, ал. 3 и 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона на концесиите. С писмо, изх. Nо 06.03-11 от 27 май 2002 г. на Министерски съвет на РБългария, по повод запитване от областния управител, е заявено, че "в МС в срока по параграф 3, ал. 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за концесиите не е постъпвало заявление за преоформяне на правомерно придобити и осъществявани права от "Лазурен бряг - 91" ЕООД - Варна". Следва да се подчертае, че крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, съгласно чл. 18 от Конституцията на РБългария и следователно не може да бъде включвана в капитала на търговски дружества, не могат да бъдат извършвани разпоредителни сделки с нея, и не може бъде отдавана за стопанисване.


4 юни 2002 г.

Областният управител Яни Янев прие представители на КТ Подкрепа и КНСБ от корабостроителницата. По инициатива на г-н Янев срещата бе разширена с участие на председателя на борда на директорите на БМФ Славейко Стайков. Задължително е да се придържаме към пряк диалог и яснота по отношение на стъпките, които новият собственик ще предприеме за въвеждане на корабостроителния завод в експлоатация, е мнението на областния управител Яни Янев, заявявано нееднократно. В Областна администрация бяха коментирани вижданията от страна на БМФ за предстоящите дейности и взаимоотношенията по приемането и предаването на собствеността на завода. От страна на БМФ се заяви категорично, че няма намерения да бъдат обжалвани решенията на общото събрание на кредиторите на КЗ, проведено на 3 юни. Участниците в срещата потвърдиха в присъствие на областния управител готовността за взаимно съдействие за въвеждане на корабостроителницата в действие при възможно най-кратък срок.

10 юни остава приемлив срок за окончателно приключване на проблемите с канализационната мрежа на Златни пясъци, заяви зам. областният управител Никола Николов след провеждането на оперативка по инициатива на Областна администрация. Направеното и предстоящото обсъдиха представители на "В и К" - Варна и инфраструктурни специалисти на "Златни пясъци" АД. Работи се по почистване на канализацията, очаква се да пристигнат финландските помпи за задействане на новия колектор. Спрени са течовете на входа на курорта. В част от заварените строителни площадки в навечерието на лято, 2002 се работи по вертикалната инфраструктура, е съобщено на оперативката. Областният управител Яни Янев се информира всеки ден за изпълнението на мерките по контрол, договорени на работната среща по негова инициатива на 17 май. Г-н Янев ще участва в обсъждането на готовността на Северното черноморие за сезона, организирана на 6 юни в "Албена" от Министерството на икономиката.

Следният текст е подготвен за срещата на областния управител Яни Янев с младите хора от ОЦОСУР за отчитане на енергоспестяващата инициатива "Хайде на бас!", която ще се проведе на 5 юни /УТРЕ/ от 10,00 ч. в Областна администрация с участие на медиите.

5 юни
Международен ден на околната среда

Всяка година на датата 5 юни си даваме равносметка за състоянието на околната среда и прякото й отношение към стойността на човешкия живот. А фактите са повече от тревожни...

Населението на планетата за последните 30 години се е увеличило с 2 млрд. и 200 млн. души, а същевременно обработваемите площи са намалели с около 2 млрд. хектара или приблизително 15% от цялата земна повърхност. Почти половината от реките и езерата в света са замърсени, поради което понастоящем около 40% от населението на Земята страда от сериозен недостиг на вода, в последните години това се явява проблем не само на развиващите се страни, но и на някои развити страни. За същия период горските масиви са намалели с 2.4%, което поставя над 25% от бозайниците и над 12% от птиците под непосредствена заплаха за оцеляване...
Специалистите предвиждат задаване на глобална водна криза, като конкретните прогнози са, че към 2025 г. над 5 млрд. и 200 млн. души ще имат трудности със снабдяването с вода, ако сегашните темпове на потребление се запазят непроменени. Според Икономическата комисия на ООН за Европа (ИКЕ) и днес 1 на всеки 7 жители на стария континент не разполага с чисти водни източници и изрядна канализация, а същевременно поради нерационалното използване на водния ресурс всяка година Европа губи по $10 млрд. Повече от 5 млн. души умират годишно от болести, причинени от ползването на замърсени източници на вода, достъпната прясна вода представлява едва 0.25% от цялото налично водно количество на планетата. И над 70% от него се потребява от селското стопанство...
Заключението на експертите в областта на екологията е, че в последните 30 години има разширяваща се пропаст между бързата деградация в състоянието на околната среда и слабия и неадекватен обществен отговор на това предизвикателство. И резултатът е, че след 30 години човечеството най-вероятно ще обитава драстично обедняла планета, повече от 70% от територията на която ще бъде трайно белязана от урбанизацията. Същевременно очакванията са, че поради високите скорости на индустриално развитие броят на хронично недохранените хора ще намалее до 2.5% от земното население, а количеството на въглероден диоксид в атмосферата ще се стабилизира...
Всички тези мрачни заключения и прогнози са резултат от изследванията на над 1000 учени от цялата планета и са публикувани в Доклада на ООН - GEO-3. За повече информация можете да посетите страницата на Програмата на ООН за околна среда на адрес:
http://www.unep.org/GEO/geo3/pdfs/overview.pdf (зарежда се файл във формат PDF - 1.6 MB ).
Изводите от доклада са повече от изумителни, особено за човек, който рядко се замисля за последствията за околната среда от действията си, но всички ние сме длъжни да признаем поне пред себе си, че няма друго живо същество на планетата, което така целенасочено като човека да руши собствения си дом....
Нека поне на Международния ден на околната среда си дадем сметка за това!

3 юни 2002 г.

В Областна администрация Варна се проведе заключителната среща по предпроектното проучване за изграждане на Център за бизнес подкрепа на лица с увреждания (ЦБПЛУ) в рамките на програма ФАР 2001 ИСС - Инициативи по проекти за пазара на труда и социално включване. Независимите консултатни от "Аркадис" са оценили като най-добри възможностите за осъществяване на проекта в Североизточния регион. Причините за това са най-силната активност на неправителствените огранизации на и за лица с увреждания в предлагането на нови услуги за заетост и успешното им сътрудничество с местните власти - областна и общинска администрация, служби и отдели за социално подпомагане, регионалните служби по заетост и бюрата по труда във Варна. Дейностите и мерките, които ще изпълнява центърът, включват обучение на инвалиди, тестване на способностите за работа, здравни консултации и изясняване на състоянието на инвалида с цел проучване на възможностите и шансовете му да използва способностите си, трудово консултиране и професионално ориентиране, трудова рехабилитация чрез практическо обучение в частни или публични фирми-работодатели за евентуално наемане на работа. Предвидено е и професионално обучение в шивачество, тапицерство, архиварство, компютърна текстообработка и офис обслужване, компютърно обучение и изготвяне на интернет страници, градинарство, цветарство и вътрешно обзавеждане, счетоводство, преводачески услуги и др. За да се осигури самоиздръжка и поддържане на центъра за инвалиди, той трябва да има възможност за предлагане на платени услуги като достъп до Интернет, сметки с електронна поща, използване на CD-ROM, компютърна обработка на текстови и графични материали, достъп до обществени телефони, факс, фотокопирни услуги, компютърни игри.

Шест регионални занаятчийски камари ще бъдат учредени в България. Решението на Българската стопанска камара и Българската занаятчийска камара е представено в Министерски съвет. Обсъдено е на последната среща на министъра на държавната администрация Димитър Калчев с областните управители, проведена в столицата на 31 май. На областните управители е изказана благодарност от Божидар Данев- председател на БСК, и инж. Рангел Чолаков- председател на БЗК, за отлично свършената работа по вписването на майсторите и занаятчиите в регистри и демонстрираната съпричасност към проблема. В специална инструкция до областните администрации се определя датата 10 юни 2002 г. за разглеждане на постъпилите заявления за вписване. Срокът за подаването им според Закона за занаятите бе 28 май т. г. Областният управител Яни Янев подписваше стотици разпореждания за регистрация на браншови представители в последната седмица. Нито едно заявление, дошло в срок, няма да остане без одобрение, увери г-н Янев. Междувременно на 28 май 2002 г. Народното събрание разгледа на първо четене предложение за промяна в срока за регистрация на занаятчиите. То е внесено на 16 май 2002 г. от Валентин Церовски и група депутати. Проектът за изменение на Закона за занаятите /ДВ, бр. 112 от 29 декември 2001 г., в сила от 29 декември 2001 г./ визира промяна в срока за регистрация. Предложението е той да се удължи до 31 декември 2002 г. Сред изложените мотиви за промяна се казва: "С предлаганото удължаване на срока за вписване в регистъра на занаятчиите ще се даде възможност на лицата, които обективно са били затруднени до момента, да подадат документи и да получат регистрация, за да се осигури успешното приключване на този организационен етап от изпълнението на Закона за занаятите". Варненска област отговаря на нормативното изискване за вписани поне 50 лица от 4 различни занаята за учредяване на камара, съобщи областният управител Яни Янев. Проведени са обсъждания с браншови организации и има готовност за подготовка по създаване на регионална занаятчийска камара. Според работен план на БСК и БЗК регионалната занаятчийска камара с център Варна обхваща и областите Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Шумен. Областният управител на Варненска област Яни Янев ще организира работна среща за региона, на която ще се обсъдят стъпките по предстоящото учредяване и ангажиментите по вписванията, ако на второ четене бъдат приети поправките в Закона за занаятите. Ако срокът се удължи, може регистрацията да премине към регионалните камари. Освен във Варна занаятчийски камари ще има и в Бургас, Пловдив, Русе, Враца, София.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски замина тази сутрин на първото си официално посещение в Русия по покана на премиера Михаил Касянов. Делегацията на посещението включва Пламен Панайотов, председател на ПГ на НДСВ; Игор Дамянов, заместник-министър на образованието; Илиян Василев, посланик на България в Руската федерация; Ради Найденов, началник на кабинета на премиера; Свободен Калайджиев, директор на дирекция "Руска федерация и страни от ОНД" към Министерството на икономиката. Министър-председателят се придружава от съпругата си г-жа Маргарита Гомес Асебо.
Това е много важно посещение. Смятам, че има много проекти, които биха имали значение за заетостта у нас, каза премиерът преди отпътуването си пред журналисти на летището. За подписване по време на посещението са подготвени следните двустранни документи: Декларация за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Руската федерация; Допълнение към Спогодба за уреждане на взаимните финансови вземания между България и Руската федерация; Междуведомствено споразумение за сътрудничество между министерствата на културата на България и Руската федерация.
Относно заявения вече интерес от руска страна за участие в изграждане на АЕЦ "Белене" Симеон Сакскобургготски заяви, че ще има международен търг и че е хубаво да има най-различни страни и компании. Премиерът изрази надежда, че предстоящата му среща с руския патриарх ще се осъществи, тъй като от дълги години има желание да се срещне с него.
Българският министър-председател Симеон Сакскобургготски бе посрещнат на летище "Внуково" от заместник министър-председателя и министър на финансите Алексей Кудрин, заместник-министъра на външните работи Сергей Разов, посланиците на България и Русия Илиян Василев и Владимир Титов и други официални лица. В програмата на премиера влизат срещи освен с президента Владимир Путин, и с министър-председателя Михаил Касянов, с председателя на Държавната Дума Генадий Селезньов, с външния министър Игор Иванов. Предвиждат се още посещение на Българския културен център в Москва, разговори с представители на българската общност и срещи с главните редактори на основните руски медии и с представители на руския политически и бизнес елит. Министър-председателят ще положи венец на гроба на "Незнайния войн" и ще посети храма "Христос Спасител" в Москва.
Сега е времето за по-конструктивни отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Симеон Сакскобургготски в началото на срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин. Премиерът подчерта, че усилията на двете страни в това направление са по-плодотворни. Той отправи специална благодарност към Владимир Путин за състоялата се среща и я окачестви като "приятелски жест". Президентът на Руската федерация изрази надежда, че посещението на българския премиер ще е повратен момент в двустранните отношения и отбеляза "не лошото равнище на икономическите връзки". Владимир Путин посочи, че руската страна забелязва определени положителни тенденции след идването на власт на новото българско правителство. Той увери, че Русия е готова за развитие на отношенията по всички направления въз основа на прагматично разбиране и на взаимен интерес. Руският президент отбеляза, че страната му придава много важно значение на развитието на деловите връзки и окачестви като индикатор за това факта, че председател на руската част на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество е вицепремиерът и министър на финансите Алексей Кудрин.
Българският премиер разговаря с президента на Русия веднага след пристигането си в Москва. За първи път от 7 години български министър-председател влиза в Кремъл.

Поради необходимост от изясняване обстоятелствата относно статута на централен плаж - Варна, е забавено сключването на договор с наемател за сезон лято'2002. Необходимо е било да се уточнят границите на територията, свързани с незаконно завземане на части и незаконно строителство. Грижа на наемателя е осигуряването на почистване, поддръжка, обезопасяване на плажната ивица и медицински контрол. Областният управител Яни Янев изразява загриженост за неосигурената норма при ползване на централния плаж и би желал чрез средствата за масово осведомяване варненци и гостите на града да са уведомени за потенциалния риск на плажа. До 10 юни ще се определи наемателя, с който ще бъде сключен договор, съобщи областният управител Яни Янев. Ще се разпоредят и задължителните за временно неохраняеми плажове мерки.


ПРЕДСТОЯЩО ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА (1 - 7 юни)
1 юни /СЪБОТА/: Областният управител Яни Янев е поканен на откриването на нова детска градина в Аксаково. Начало: 10.00 часа.

1 юни /СЪБОТА/: Областният управител Яни Янев ще присъства на откриването на Десетия Юбилеен Международен театрален фестивал "Варненско лято 2002". Начало: 19.00 часа. Място: ДТ "Стоян Бъчваров".

2 юни /НЕДЕЛЯ/: Областният управител Яни Янев ще поднесе венец в рамките на общоградското поклонение по случай 126-годишнината от гибелта на българския поет и революционер Христо Ботев. Начало: 11.30 часа. Място: Паметника на Христо Ботев на алеята на възрожденците.

5 юни /СРЯДА/: В 10,00 ч. в заседателната зала на Областна администрация ще се отчетат резултатите от "Хайде на бас!". Проектът на младите хора от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие бе представен на областния управител Яни Янев на 19 февруари. В присъствие на медиите договарящите се страни сключиха облог за дейности по пестене на енергия. На 5 юни - международен ден за опазване на околната среда, от ОЦОСУР ще представят резултатите от инициативата, проведена в 4 учебни заведения. В проекта "Хайде на бас!" участват 16 европейски страни с амбицията да направят младите хора активна страна в опазване на околната среда чрез интересни дейности, вместо да ги оставят в ролята на скучаещи слушатели на досадни лекции. Кой печели баса, какво направиха дотук договорилите облога, какви са следващите стъпки ще научите на 5 юни от 10,00 ч. в Областна администрация.

6 юни /ЧЕТВЪРТЪК/: Областният управител Яни Янев ще участва в работната среща по обсъждане готовността на Северното черноморие за сезон лято'2002, организирана в "Албена" от Министерството на икономиката.